25 Jun 2021

Моят професионален път в Дженерали от 2015 г. до днес

Iuri Kopatch from Generali Insurance AD

Здравейте, аз съм Юри Копач, член на УС и Изпълнителен директор Търговска мрежа и продажби на Дженерали Застраховане АД.

Моята история в застраховането започва през 1997 г. През 2002 г. станах член на екипа на  ЗАД „ВИКТОРИЯ“ до обединяването му с Дженерали, през 2015 г. За моя професионален път в Дженерали Застраховане АД от 2015 г. до днес, можете да прочете в следващите редове.

– Кой беше най-добрият Ви ден в Дженерали досега?

Денят през януари месец 2021 г., когато търговската мрежа рапортува само 0.01% отрицателен ръст спрямо 2019 г. Въпреки пандемията, локдауните, сложната икономическа обстановка колегите се справиха отлично. Заедно с медиците и полицаите, застрахователите бяха на първата линия в битката с „невидимата заплаха“. В името на обслужването на КЛИЕНТА, те бяха винаги на своя пост. Падаха/разболяваха се/, ставаха, но не допуснаха нито един офис да затвори, нито един клиент да не бъде обслужен. Горд съм с тези хора!

– Можете ли да ни разкажете за проект, с който се гордеете особено?

Преструктурирането на голямата част от ТС на трудов договор в Генерални агенции. Заедно с Регионалните мениджъри положихме немалко усилия да помогнем на новите Генерални представители бързо да навлязат в новата бизнес среда. Заедно с Ръководителите на ТС на трудов договор, Генералните представители са неотменима част от мениджърския капитал на Групата Дженерали.

– Какво ви кара да се гордеете най-много с работата си в Дженерали?

Истински се гордея, че работя за световен застраховател и съм част от семейството на Дженерали, Застраховател с 190 години история зад себе си. Това е наистина уникално!

– Правили ли си някога грешка, която да се окаже добър урок?

Първата ми презентация през 2015 г. като част от екипа по обединението на Дженерали и ВИКТОРИЯ. Трябваше да презентирам обединението на двете търговски мрежи, които сами по себе си бяха коренно различни. ТС на Дженерали бяха на комисионерски договор, а ТС на ВИКТОРИЯ на трудов. Имах ясна концепция, заложих на честно и открито отношение с Ръководителите на ТС и служителите от търговската мрежа, но когато презентирах пред ръководителя на екипа по обединението Марко забравих нещо важно, а именно, че той не е запознат с българската народопсихология и спецификата на националния застрахователен пазар. Презентацията не се получи, Марко, с когото впоследствие станахме приятели, не разбра напълно идеята. Наложи се да се съобразя с всичко това и наново да презентирам, като бъда по-обстоятелствен и навляза в детайли. Втората презентация постигна успех, какъвто и аз не очаквах. Обединението на двете мрежи вече е факт и мога спокойно да кажа, че търговската мрежа на Дженерали Застраховане има потенциала да бъде най-силната на българския застрахователен пазар.

– Можете ли да си припомните първия си ден в Дженерали?

Да, присъствах през февруари 2015 г. на заседание на УС като член. Бях леко напрегнат и същевременно удовлетворен. Но, бях много добре посрещнат от колегите от Дженерали, за което им благодаря.

– Кога разбрахте, че сте направили правилния избор да работите тук?

От първия си ден в Дженерали.  Може би върху това повлия и факта, че във вените ми тече и италианска кръв. Мактуб – „Писано е“, казват арабите. Съдба, казваме ние. Бях 10-ина годишен когато баба ми Маргерита се върна от Италия, където беше на гости на сестра си, в китното италианско градче Рапалло, в близост до Дженова. Между подаръците, тя ми подари и много красиво Тефтерче, като томче с червена кожена подвързия и златен крилат лъв и надпис „GENERALI“. Тогава този надпис не ми говореше нищо. Аз много харесвах това тефтерче, сякаш имах специална връзка с него и го носих със себе си много години, докато от използване не се разпадна. Много години по късно бях горд да бъда част от Групата Дженерали и да разбера част от смисъла на този живот: „Всеки е роден с Мисия и тя е да следва Съдбата си“!

– Можете ли да ни кажете за момент, когато сте поели риск и това се отплатило?

В работата си, често се налага да поемам рискове, но като че ли по-ярко се открояват моментите в миналото когато в периода 2016 – 2017 г. се е налагало да предприема закриването на Генерални агенции, поради установена продажба на полици на други застрахователни дружества. Винаги си спомням момента, когато с колегите от Управителния съвет взехме решение, по мое предложение да закрием голяма ТС с приход близо 2 млн. лв., в която установихме продажба на полици ГОА на друга компания. Бях наистина на кръстопът, да дадем ли втори шанс или да режем до здраво. Избрах второто и не съжалявам. Това оздрави търговската мрежа и я направи по-силна, лоялна и високопрофесионална.

– Трудните времена изискват по-силен екип: можете ли да си припомните момент, когато вашият екип се е представил наистина забележително?

Целият ми екип, цялата търговска мрежа през 2020 г., като се започне от последния служител, през Ръководителите на ТС, Регионалните мениджъри и колегите от моя ресор в ЦУ, се представиха отлично. Пандемията от коронавирус не е само медицински феномен. Тя промени живота ни, въведе „новата нормалност“. И както вируса като „изкуствен интелект“ атакува най-слабите и уязвими точки в нашия организъм, така и пандемията атакува нормалното ни ежедневие, разби зоните ни на комфорт, разкри всички уязвими места в социално-икономическия, стопански и обществен живот.

Историците казват, Историята винаги се повтаря. Действително, Давид отново победи Голиат. Вируса ни показа колко сме уязвими физически, психически, социално.

Колегите от моя екип се бориха не просто да запазят работата си, доходите си, а да бъдат наистина „Партнъор за цял живот“ на нашите клиенти, да бъдат до тях не само в добри, но и в трудни времена. Много от моите колеги въпреки, че боледуваха, някои от тях лежаха и лежат в болница, бяха на кислород, загубиха близки хора, при първа възможност заемаха своето място в офиса, пред компютъра или зад предпазното стъкло, но до Негово Величество Клиента.

– Детайлите създават голямата картина: можете ли да си припомните малък момент, който се оказа много значим за Вас?

Не мога да не се преклоня пред силата на една от Генералните ни представители, която болна от короновирус, при мъж и свекър в болница, работейки хоум офис, гледайки малките си деца, трябваше сама да погребе свекърва си. Историите на тези мои колеги само доказват, че вирусът ни победи физически, но ни направи по-сплотени, по-задружни, по-вярващи един във друг. Спомогна за по-добрата симбиоза между нас.

Мъдрите казват, това което не ни убива ни прави по-силни и пандемията го доказа. Сега знам, че мога да разчитам на моите колеги, на моя екип, дори когато ни връхлитат сложни, трудни и непредсказуеми времена. Обединени около Дженерали, компания на 190 години, преминала през вековете, ние сме още по-силни и уверени в бъдещето.

Защото както след буря винаги изгрява слънце, така и след криза идва развитие.