25 Jun 2021

10 od 190 godina

Dragan Filipovic from Generali Osiguranje Srbija a.d.o.

Pre tačno deset godina, aprila 2011. godine, bio je moj prvi radni dan u tadašnjem Delta Generali Osiguranju. U kompaniju sam došao iz Delta Holdinga, manjinskog partnera u zajedničkoj osiguravajućoj kompaniji sa Generalijem, sa pozicije potpredsednika kompanije zaduženog za strateške projekte. Tada smo upravo bili završili prodaju maloprodajnog lanca prehrambenih proizvoda Maxi belgijskom maloprodajnom lancu Delhaize. Bio je to jedan od strateških projekata Delta Holdinga koji se još uvek smatra najuspešnijim.

Još se nisam ni oporavio od završetka ovog uspešnog jednogodišnjeg projekta, a već sam bio na novom radnom zadatku.

U Delta Generali Osiguranje smo istog dana došli Andrea Simoncelli kao CEO, i ja kao njegov zamenik. Nismo znali ništa jedan o drugom, a ja nisam znao bog zna šta ni o osiguranju, osim što sam imao četiri polise.

Upijao sam znanja koja mi je Andrea nesebično prenosio, pre svega o osiguranju, a ja sam njega upoznavao sa našom prelepom zemljom, našim mentalitetom, našom istorijom. Postali smo pravi tandem. Uspešno smo kormilarili ovim našim osiguravajućim brodom i kompanija je iz godine u godinu beležila rekordne rezultate.

Nakon osam godina uspešne saradnje, Generali je otkupio manjinski deo akcija Delta Holdinga i kompanija je promenila naziv u Generali Osiguranje Srbija. Mada od 2014. godine Generali Osiguranje Srbija i Delta Holding na papiru više nisu partneri, oni to itekako jesu u poslovnim i prijateljskim odnosima.

Sa najvećim poslovnim izazovom sam se susreo upravo te 2014. godine. Tada je trebalo da izaberem put kojim želim da idem: da li da ostanem u Generali Osiguranju Srbija kao Andrein zamenik i potencijalni naslednik ili da se vratim u Delta Holding na mesto potpredsednika.

Iako nije bilo nikakvih garancija kako će se moja karijera razvijati, vođen vrednostima koje je Generali promovisao, a koje u potpunosti odgovaraju mom karakteru i vrednostima, kao i činjenicom da radim u najuspešnijoj osiguravajućoj kompaniji u Evropi i jednoj od najvećih na svetu, doneo sam odluku da ostanem u Generaliju.

Doneo sam hrabru i ispravnu odluku rukovodeći se onim što mi je srce reklo i onim što sam osećao da treba da uradim, a ne na osnovu onoga što mi je tada bilo logičnije i lakše. Moram da istaknem i nesebičnu podršku koju sam tada dobio od predsednika Delta Holdinga Miroslava Miškovića. On me je u potpunosti razumeo i podržao iako je, po njegovim rečima, „izgubio najboljeg menadžera”.

Andrea je 2016. godine svoj poslovni put nastavio da gradi u Poljskoj, a meni je pripala čast da ga nasledim na poziciji predsednika Izvršnog odbora kompanije.

Sa puno entuzijazma sam iskoračio iz zone komfora i ušao u nove poslovne poduhvate. Danas, kada se osvrnem, sa ponosom i zadovoljstvom mogu da kažem da mojih 1900 koleginica i kolega i ja svake godine postavljamo nove rekorde u rezultatima. Što je još važnije, svakodnevno radimo na unapređenju poslovanja, brizi o zaposlenima, razumevanju i empatiji prema klijentima i primenjujemo vrednosti i oblike ponašanja po kojima se razlikujemo od konkurencije.

Mi želimo da ispričamo priču o osiguranju koja će se razlikovati od drugih i izazvati oduševljenje klijenata. Zajedno, svi mi težimo istom cilju – da postanemo doživotni partner klijentima.