25 Jun 2021

Mojih dvajset let z levom

Vera Jerman from Generali Zavarovalnica d.d.

Dan, ko sem pred dvajsetimi leti prvič prestopila prag Generali Zavarovalnice v Ljubljani,  imam še vedno jasno pred očmi.  Razgovor za sprejem v službo in  prostor, v katerem sta me o mojih motivih za zaposlitev v zavarovalnici spraševala  bodoča šefa.  Oblečena  sem bila v kostim   rdeče barve.

Prihod v Generali Zavarovalnico je bil   prelomni trenutek v mojem življenju.  Zamenjala sem službo,  končala se je moja dolgoletna zakonska zveza in  iz manjšega kraja, kjer sem poznala vse, sem se preselila v Ljubljano, kjer nisem poznala nikogar.  Dvomljivci iz kroga mojih prijateljev so zmajevali z glavo in me svarili, da  zapuščam  varen pristan in se podajam  na odprto morje, polno nepredvidljivih pasti. A sem pogumno sprejela izziv.

Osnova za uspešno delo je dobro strokovno znanje, uporabila pa sem tudi  spretnosti iz preteklih služb, življenjska spoznanja, splošno znanje in celo izkušnje s področja ljubiteljske gledališke dejavnosti so mi prišle prav.  Delo z ljudmi je  zahtevno, saj je vsak zase individuum.  Razlike so v starosti, poklicu, izobrazbi,  okolju, iz katerega prihajajo, načinu življenja, navadah.   Vsi pa  cenijo pozornost, zanesljivost, hiter odziv. Trud zanje se obrestuje.

Začela sem z delom na terenu, s kulijem v roki,  obrazci in kalkulatorjem za izračunavanje premij. Sledilo je obdobje  velikega in težkega kovčka z računalnikom in printerjem, nato tablica.  Delovni procesi so se digitalizirali in strankam omogočili še hitrejši in enostavnejši dostop do nas.  Z delom sem nadaljevala v poslovalnici Generali, kar  je prineslo nove aspekte, izzive in priložnosti.

Na prehojeno pot imam veliko najrazličnejših spominov. Med zanimivejšimi je moje sodelovanje pri zavarovanju Čedadskih rokopisov, enega od štirih najstarejših pisnih dokumentov slovenstva v izvirni obliki, ki so bili ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo razstavljeni v Ljubljani. Na razstavo so prišli  iz treh držav, Italije, Avstrije  in Nemčije, svečanosti sta se udeležila tudi tedanja  slovenski in bavarski premier.

Tudi poslovno srečanje  z gospo, ki je imela častitljivih sto let, a jih sploh ni kazala,  je bila lepa izkušnja.

Nekoč sem za nemoteno svetovanje pri stranki tiho potrpela, da je domači pes pod mizo grizel petke na mojih čevljih, saj je le tako dal mir in ni  ves čas bevskal.

Hvaležne stranke  se velikokrat odzovejo z malimi pozornostmi, s šopkom telohov ali z vrtnico.  Čudovit občutek je, ko stranka po končanem terminu o Generaliju, moji strokovnosti in komunikaciji reče kaj  lepega in pohvalnega.  Zgodilo pa se je tudi, da  sem se stranki, ki sem ji nekajkrat  svetovala za različna zavarovanja,  zdela tako prijazna, sočutna, odlična poslušalka in svetovalka,  da bi se bilo najboljše kar poročiti z mano.

A življenje na delovnem mestu krojijo tudi sodelavci. Z  njimi  se dobro razumem in vedno  dobim  vso pomoč, ki  jo pri svojem delu potrebujem.  Med nami se pretaka  ustvarjalna in povezovalna energija. Nepozabna so  izobraževalna potovanja z levjesrčnimi, ki sem se jih udeležila, dnevi športa in zdravja, vsa druga druženja, posebej ponosna pa sem tudi na predstavljanje Generalijevih talentov, odličnih pevcev, instrumentalistov, plesalcev, humoristov na prireditvah, ki sem jih nekajkrat imela priložnost voditi.

Generali, zavezan k odličnosti in ustvarjanju dolgoročne vrednosti,  praznuje jubilej.  To je krona preteklosti, obenem pa pogled v prihodnost, skrivnostno, vendar neizogibno. V 190 letih se je na nešteto listih neizbrisno zapisal v zgodovino razvoja zavarovalništva. Vesela in ponosna sem, da bo na enem izmed teh listov zapisano tudi moje ime.